Ο Αγασίας, για παράδειγμα, εμφανίζεται στην αρχαία ελληνική ιστορία με τρία ιστορικά πρόσωπα. Για να διαβάσουμε ποιοι ήσαν αυτοί, ενώ ο ένας, σύντροφος του Ξενοφώντα, διευκόλυνε την πορεία των Ελλήνων!..
1. Ανδριαντοποιός του 1ου αιώνα μ.Χ., γιος του Δοσίθεου από την Έφεσο. Από τα έργα του σώζονται ένα βάθρο ανδριάντα που βρίσκεται στο Μουσείο του Αλμυρού και ένα άγαλμα που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, γνωστό με το όνομα «Βοργήσιος Πυγμάχος», ή «Βοργήσιος Μονομάχος», μολονότι δεν πρόκειται για πυγμάχο ή μονομάχο, αλλά για άνδρα που μάχεται εναντίον έφιππου αντιπάλου. Το σώμα δείχνει βαθιά γνώση της ανατομικής, ενώ το πρόσωπο είναι μάλλον ανέκφραστο. Ολόκληρο το άγαλμα είναι κατασκευασμένο με την τεχνοτροπία της Σχολής της Περγάμου . Να σημειώσουμε ότι το έργο του, που εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου, με την ονομασία «Βοργήσιος μονομάχος», την οποία οφείλει στο γεγονός ότι παρέμεινε για μεγάλο διάστημα στην περίφημη βίλα Μποργκέζε, βρέθηκε στις αρχές του 17ου αι. κοντά στο Άντσιο της Ιταλίας και αργότερα μεταφέρθηκε από τον Ναπολέοντα στη Γαλλία!..
2. Αγαλματοποιός, Εφέσιος κι αυτός, γιος του Μηνόφιλου, που έζησε επίσης τον 1ο αιώνα μ.Χ. Είχε κατασκευάσει πολλούς ανδριάντες στη Δήλο. Ένας βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
3. Σύντροφος του Ξενοφώντα στην Κάθοδο των Μυρίων, από τη Στυμφαλία της Αρκαδίας. Ο Ξενοφώντας γράφει πως ο Αγασίας και δύο οπλίτες από την Αρκαδία κατέλαβαν, μέσα σε θύελλα, μιαν απρόσιτη ώς τότε κορυφή των Καρδουχίων και διευκόλυναν έτσι την πορεία των Ελλήνων.
Το είδαμε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου