Η εξόντωση της Λερναίας Ύδρας από τον Ηρακλή ίσως αποτελεί την πρώτη καταγραφή, στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, ως προς τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων.
Ο Ηρακλής και ο Ιόλαος εξόντωσαν το τέρας με βέλη των οποίων η αιχμή ήταν εμβαπτισμένη σε πίσσα, ώστε να αναφλέγονται εύκολα.
Στη συνέχεια ο μυθικός ήρωας εμβάπτισε τα βέλη του στο...
Ετικέτες
- ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ
- ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ
- ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΘΕΟΙ
- ΓΛΩΣΣΑ
- ΔΙΑΤΡΟΦΗ
- ΕΠΙΣΤΗΜΗ
- ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
- ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ
- ΘΡΗΣΚΕΙΑ
- ΙΑΤΡΙΚΗ
- ΙΣΤΟΡΙΑ
- ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΨΕΥΔΗ
- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
- ΚΑΤΑΓΩΓΗ
- ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΓΛΥΠΤΑ - ΜΑΡΜΑΡΑ
- ΚΡΥΦΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
- ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
- ΜΑΧΕΣ
- ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
- ΜΥΣΤΗΡΙΑ
- ΝΑΟΙ
- ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
- ΠΟΛΙΣ
- ΡΙΖΕΣ
- ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
- ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ
- ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
- ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012
Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012
Ποιο μυστικό κρύβει η πολεοδομία της αρχαίας Αλεξάνδρειας

Η αρχαία Αλεξάνδρεια χτίστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη αστρονομικά με τη γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αυτό σημαίνει ότι το βασικό πολεοδομικό της σχέδιο ευθυγραμμίζεται με την κίνηση του ήλιου στον ουρανό κατά τη μέρα της γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με δύο Ιταλούς ερευνητές που συνδυάζουν την μελέτη...
Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012
Αρχαία Θέατρα = Σχολεία
Οι πρόγονοί μας δεν επέλεγαν τυχαία σημεία για να χτίσουν Ιερά, Ασκληπιεία, και Θέατρα, όπως μας ενημερώνει ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά έπρεπε να υπάρξει νόμος του κράτους γι' αυτόν τον σκοπό.
Τα Θέατρα δεν ήταν κατασκευασμένα για να πηγαίνουν οι Έλληνες απλά να περάσει η ώρα, ήταν στην ουσία σχολεία. Οι ηθοποιοί πήραν...
Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012
Πού συναντάμε τον αριθμό 12 στην Οδύσσεια;
Αριθμός 12:
Οι ραψωδίες είναι 12χ2.
12 είναι οι δοκιμασίες του Οδυσσέα.
Μέσα από 12 πελέκεις περνάει το βέλος.
Μετά από 12 ημέρες θα μπορούσε η Ευρύκλεια να πει στην Πηνελόπη για την αναχώρηση του Τηλέμαχου.
12 συντρόφους πήρε ο Οδυσσέας από το καράβι του για να πάει στη σπηλιά του Πολύφημου.
12 ταύρους θυσιάζουν οι Φαίακες στον...
Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012
Αρχαίο ηλιακό ρολόι που δείχνει τη σωστή ώρα σε κάθε τόπο βρέθηκε στο Πολύχρονο Χαλκιδικής

από τον Απόστολο Λυκεσά
Ένα από τα λιγοστά παγκοσμίως ηλιακά ρολόγια των ελληνορωμαϊκών χρόνων που έχουν εντοπιστεί άθικτα ανασύρθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη στο Πολύχρονο Χαλκιδικής.
Το εύρημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς τα ηλιακά ρολόγια κατασκευάζονταν για συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος, δηλαδή ήταν ακριβή μόνο...
Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012
Γνωμικά περί Φιλοπονίας και εργασίας
«Αργός μη ίσθι, μηδ’αν πλουτής». Πιττακός Δελφικά Παραγγέλματα
Ακόμη κι αν είσαι πλούσιος, μην μένης άνεργος.
«Εργασίη ουδέν όνειδος, αεργία δε τα’όνειδος.» Ησίοδος
Η εργασία δεν είναι καθόλου ντροπή, αλλά η τεμπελιά
«Το θείον φιλεί συγκάμνειν τω κάμνοντι.» Αισχύλος
Οι θεοί αγαπούν να κοπιάζουν μαζί με εκείνον που...
Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012
Γνωμικά για την Υγεία
«Συ, περιπόθητη, αξιέραστη , ζωογόνε των πάντων των πάντων βασίλισσα……..Υγεία , ευτυχίας δωρήτρια , μητέρα των πάντων από σένα …….νικώνται οι ασθένειες των θνητών και κάθε σπιτικό θάλλει, γεμάτο χαρά και οι τέχνες ακμάζουν . Ο κόσμος σε ποθεί , βασίλισσα και μόνο ο Άδης σε μισεί , ο θανατηφόρος . Αειθαλής εσύ , τις πολλές ευχές μας σ...
Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012
Τα πρώτα Ελληνικά κράτη μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος
Πολλές φορές βλέπουμε την συμβατική ιστορία ή ακόμη και την αρχαιολογία να κάνει λόγο για έλλειψη στοιχείων που δεν επιτρέπουν να υποστηρίξουμε το ένα ή το άλλο που από πολλά διαφορετικά σημεία, κυρίως παράδοση, είναι κατά κάποιο τρόπο καταφανή.
Κάπως έτσι θα ακούσουμε ή θα διαβάσουμε θέσεις αρμοδίων επιστημόνων που κάνουν λόγο για δημιουργούς...
Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012
Όταν οι Κινέζοι συνάντησαν τους Έλληνες στην Τακλαμακάν
Αυτή η παγιωμένη εικόνα απομόνωσης της Κίνας ανατρέπεται άρδην τα τελευταία χρόνια, από τη διασταύρωση τόσο ιστορικών όσο και αρχαιολογικών ευρημάτων.
Σύμφωνα με το αρχείο του κινέζου ιστορικού Σίμα Κιάν, ο αυτοκράτορας Γου αποφάσισε το 138 π.Χ. να στείλει τον πρεσβευτή του Ζανγκ Κιάν στους λαούς της Δύσης, ψάχνοντας για συμμάχους κατά...
Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012
Ποιός ήταν ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος;
Ο Χίλων ή Χείλων o Λακεδαιμόνιος, γιος του Δαμαγέτου, ήταν πολιτικός, νομοθέτης, φιλόσοφος και ελεγειακός ποιητής, που έζησε κατά τον στ' π.Χ. αιώνα και αναφέρεται ως ένας από τους Επτά Σοφούς της Aρχαίας Ελλάδας.
Γεννήθηκε το 600 π.Χ. στη Σπάρτη και πέθανε το 520 π.Χ. στην Πίσσα της Σικελίας. Κατά την παράδοση (και τον Έρμιππο) πέθανε...
Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012
Ελληνικής προέλευσης και η ονομασία : Ασία
Στην αρχαιότητα ο βασιλιάς Δάρδανος εβασίλευε στην περιοχή της Δαρδανίας (περιοχή της Ιωνίας , ο Δάρδανος λοιπόν είχε έναν γιό, τον Εριχθόνιο ο οποίος έπειτα ενυμφεύθη την Αστυόχη και έκαναν ένα παιδί, τον Τρω.
Ο Τρώς όταν ανέλαβε την βασιλεία μετονομάζει την περιοχή σε Τρωάδα με...
Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012
Ο Άγιος Ανδρέας και το κλείσιμο των πυλών από τον Μέγα Αλέξανδρο
Εν εκείνω γαρ τω καιρώ αποφράξει Κύριος ο Θεός τας πύλας τας εν Ινδαλία (εν. αλ. Ινδία), ας έκλεισεν Αλέξανδρος ο των Μακεδόνων βασιλεύς, και εξελεύσονται οι εβδομήκοντα δύο βασιλείς μετά του λαού αυτών, τα λεγόμενα ρυπαρά έθνη, τα βδελυρώτατα πάσης συγχασίας και δυσωδίας, και διασκορπισθήσονται εν ταις χώραις ταις υπ' ουρανόν, σάρκας...
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012
Ο Απολλώνιος Τυανεύς και οι φοβεροί του διάλογοι με τους Ινδούς σοφούς

X V . Ο Απολλώνιος ο ίδιος περιγράφει τι είδους ήταν αυτοί οι άνθρωποι και πώς κατοικούσαν στην κορυφή. Σε μια από τις ομιλίες του προς τους Αιγυπτίους λ έ ε ι: « Ε ί δ α τους Ινδούς Βραχμάνες να κατοικούν πάνω στη γη χωρίς να την πατούν, να είναι περιτειχισμένοι χωρίς τείχη και να έχουν τα πάντα χωρίς να αποκτήσουν τ ί π ο τ ε »
Τα...
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012
Καρνεάδης ο φιλόσοφος

20 αιώνες περίπου, ο Έλληνας Φιλόσοφος Καρνεάδης από την Κυρήνη, βρισκόταν στην αφάνεια. Εντελώς αδικαιολόγητα όμως. Γιατί υπήρξε περίφημος ρήτορας και μέγας φιλόσοφος. Στην σχολή του συνέρεαν νέοι από όλο τον πολιτισμένο κόσμο της εποχής.
Ο Καρνεάδης γεννήθηκε στην Κυρήνη, στην κυριότερη πόλη της Κυρηναϊκής, στη Λιβύη. Η Κυρήνη ήταν...
Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΦΡΥΝΗΣ

Την εποχή που όλη η Ελλάδα θαύμαζε τα αριστουργήματα του Πραξιτέλη και του Απελλή και δόξαζε το κάλλος της Φρύνης, κάποιος ρήτορας, ο Ευθίας, προσπάθησε να γίνει εραστής της διάσημης εταίρας. Η Φρύνη τον απέρριψε και εκείνος για να την εκδικηθεί την κατηγόρησε για ασέβεια προς τα θεία και την μήνυσε στην Ηλιαία. Η Φρύνη ζήτησε από τον...
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012
ΑΡΧΑΙΟ ΧΙΟΥΜΟΡ
Ένας σοφιστής υποστήριζε ότι από όλα τα πράγματα την μεγαλύτερη αξία έχει ο λόγος, οπότε και ο βασιλιάς της Σπάρτης Άγις του είπε:
-- Δηλαδή όταν δεν μιλάς δεν έχεις καμία αξία...
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012
Διαρροές πετρελαίου και χρήση του (και) από τον Μέγα Αλέξανδρο!
Διαρροές πετρελαίου από ρωγμές πετρελαιοφόρων στρωμάτων μικρού βάθους αναφέρονται υπό αρχαίων συγγραφέων ως αναβλύζουσες σε διάφορες χώρες της αρχαιότητας της Μεσογείου της Μικράς Ασίας και της Απω Ανατολής.
Σύμφωνα με γραπτά του Ηρόδοτου (5ος αιώνας π.Χ.) και άλλων συγγραφέων όπως ο Πλούταρχος, ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος, ο Μάρκος Βιτρούβιος...
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012
Φυλή μιλάει αρχαία Ελληνικά στα βάθη της σημερινής Τουρκίας!
Μπορεί οι περισσότεροι Nεοέλληνες να γνωρίζουν ελάχιστα ή να αγνοούν παντελώς την αρχαία ελληνική γλώσσα… όχι όμως και μία απομονωμένη κοινότητα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη βορειοανατολική Τουρκία!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, περίπου 5.000 άνθρωποι φαίνεται ότι μιλούν μία διάλεκτο που πλησιάζει...
Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012
Γνώριζε ο Σωκράτης για τα ουράνια σώματα και το νόμο της βαρύτητας;
Αρχαιο κείμενο:
Πέπεισμαι τοίνυν, ἦ δ' ὅς, ἐγὼ ὡς πρῶτον μέν, εἰ ἔστιν
ἐν μέσῳ τῷ οὐρανῷ περιφερὴς οὖσα, μηδὲν αὐτῇ δεῖν μήτε
ἀέρος πρὸς τὸ μὴ πεσεῖν μήτε ἄλλης ἀνάγκης μηδεμιᾶς
τοιαύτης, ἀλλὰ ἱκανὴν εἶναι αὐτὴν ἴσχειν τὴν ὁμοιότητα
τοῦ οὐρανοῦ αὐτοῦ ἑαυτῷ πάντῃ καὶ τῆς γῆς αὐτῆς τὴν
ἰσορροπίαν. ἰσόρροπον γὰρ πρᾶγμα ὁμοίου τινὸς ἐν...
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποια περίπτωση υπήρξε η "Ανταρσία των Μαινάδων";
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην περίπτωση της Αγαύης, που ήταν κόρη του Κάδμου και της Αρμονίας, σύζυγος του Εχίονα και μητέρα του Πενθέα. Κατηγόρησε την αδελφή της Σεμέλη ότι είπε ψέματα, όταν ισχυρίστηκε πως απέκτησε τον Διόνυσο από τον Δία, αλλά ο Διόνυσος την εκδικήθηκε με τον ακόλουθο τρόπο: Όταν ο θεός αυτός επισκέφτηκε τη Θήβα, κάλεσε τις γυναίκες...
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012
ΑΘΕΪΑ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑ
Σύμφωνα προς τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους τα εξής τρία κοινωνικά φαινόμενα, δηλαδή: α΄) η ειδωλολατρία, β΄) η φυσεοφοβία (Παγανισμός), και γ΄) η μαγεία, αποτελούσαν μέρη της πνευματικής μάστιγας που ονομαζόταν γενικά δεισιδαιμονία.
Η δεισιδαιμονία ήταν διαδεδομένη ανάμεσα στους απαίδευτους ανθρώπους, ανεξάρτητα κοινωνικής τάξης...
Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012
Μινωίτες Κρήτες : Οι ταξιδιώτες που εξαπλώθηκαν στον αρχαίο κόσμο!
Οι Μινωίτες Κρήτες ήσαν εκείνοι που πάτησαν το πόδι τους στο Νορντ Φρίσλαντ της νυν Γερμανίας. Κι αυτό συνέβη κατά το 1300 π.Χ.
Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε ο καθηγητής Εθνολογίας και Ιστορίας του Πολιτισμού Hans – Peter Dorr (Χανς Πέτερ Ντυρ), τον Απρίλιο του 2008!..
Εάν αυτήν την ίδια ακριβώς ανακοίνωση την έκανε...
Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012
Όταν ο Σωκράτης περιέγραφε την γή..από ψηλά!
[110b]έγεται τοίνυν, ἔφη, ὦ ἑταῖρε, πρῶτον μὲν εἶναι τοιαύτη ἡ γῆ αὐτὴ ἰδεῖν, εἴ τις ἄνωθεν θεῷτο, ὥσπερ αἱ δωδεκάσκυ- τοι σφαῖραι, ποικίλη, χρώμασιν διειλημμένη, ὧν καὶ τὰ ἐνθάδε εἶναι χρώματα ὥσπερ δείγματα, οἷς δὴ οἱ γραφῆς [110c] καταχρῶνται. ἐκεῖ δὲ πᾶσαν τὴν γῆν ἐκ τοιούτων εἶναι, καὶ πολὺ ἔτι ἐκ λαμπροτέρων καὶ καθαρωτέρων ἢ...
Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012
Ο Εσταυρωμένος Διόνυσος!

-Ο πιο παράταιρος απο τους θεούς σε σχέση με το Ελληνικό μέτρο ήταν ο Διόνυσος(από το Δίας και Νύσα,το όνομα του βουνού όπου οι Νύμφες ανέθρεψαν τον Θεό κρυφά από την Ήρα).
-Χωρίς αρχικά να ανήκει στο Δωδεκάθεο, προστάτευε την μέθη, την έκσταση και την ευλάβεια μέσω της μη χαλιναγώγησης των παθών.
-Ο Διόνυσος,γιός του Δία και της Σεμέλης,ήταν...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)